Начало История Програма Концерти, събрания Билети Постановки Актьори Зали Архив Обяви Контакти

Вход


Забравена парола
Начало
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ ! PDF Печат Е-мейл

ТЕАТЪРЪТ, КОЙТО НИ РАЗКАЗВА ИСТОРИИ ЗА ПОВЕЧЕ ДОБРОТА, ДУХОВНА СИЛА И ЧОВЕЧНОСТ

С надежда за повече театрални празници през 2022 година –Коледно-новогодишно обръщение към публиката от Драматичен театър „Стефан Киров“ - Сливен
Уважаеми зрители, приятели и почитатели на Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен,
Екипът на театъра ви честити Коледните и Новогодишните празници с пожелания за много здраве, радост и повече щастливи срещи с изкуството през идващата 2022 година.Нека да има повече празнични срещи на театъра с неговата публика. И на неговата публика – с театъра. Защото без изкуството светът ще бъде мрачен и бездушен.
Театърът и неговият homo ludens винаги са имали за цел да докоснат най-тънките струни на човешката душа и да събудят в нея емоция и жажда за духовен растеж. Преди повече от 100 години, един просветен кандидат за кмет се обърнал към избирателите си така: „Ако ме изберете за кмет, първо ще построя театър.“ - Избрали го. Не е странно. Защото Театърът е културата, която влива живителна енергия в битието на нацията.
Днес времето наруши непривично ритъма на театралните празници, поднесе ни неочаквани предизвикателства, постави ни пред сериозни изпитания. Въпреки последните две пандемични години, противоепидемичните забрани, които циклично затваряха и отваряха театралните сцени, стараехме се, доколкото беше възможно, да не пресъхват театралните събития, в които завесата се вдига, публиката притаява дъх и магията на театъра я повежда в други по-добри и справедливи светове. Театърът е не просто изкуство, той е мъдрец, философ и мечтател. Той е социална трибуна, която ни разказва истории за повече доброта, духовна сила и човечност.
Въпреки обществената и финансова стагнация, сливенският театър успя да предложи на публиката,макар и по-ограничен брой, но качествени представления на трупата с млади и талантливи български режисьори. Добре е, че сливенската трупа не се поддаде на изкушението да заработи на пазарен принцип с лесносмилаеми комедии и учебникарски драми и не престана да търси измеренията на високото изкуство, което пробужда ума, повишава образоваността, засилва емоционалната интелигентност, отключва креативността и събира хората, за да ги зареди с положителна енергия.
Поздравления и поклон пред вас, скъпи зрители, които сте с нас и ни подкрепяте силно в трудното за изкуството време. Новогодишното си обръщение ще завършим със старинното испанско възвание към публиката: „О, великодушна публико! Прости ни, ако не сме били достатъчно съвършени… “ Перефразирано по-нататък: И запомни ни, защото ние без теб не можем да съществуваме.
Честита Коледа и весела Нова година!


 
< Предишна   Следваща >